Autisme

Als het dreigt mis te gaan met je opleiding of werk en je weet niet hoe je dit weer goed moet krijgen. Als je je niet begrepen voelt door de docenten, partner, vrienden of familie. Als jíj́ de anderen niet begrijpt. Of dat je alles uitstelt omdat de drempels veels te hoog zijn.

Dan is de kans groot dat je het bijltje erbij neergooit en dat je thuis gaat zitten, uren gamen of compleet verzanden. Niet meer hoeven om te gaan met al die mafketels die niet snappen hoe jij in elkaar steekt. Je terugtrekkend omdat dat veel veiliger voelt.

Je wéét dat je autisme hebt en je wéét dat je moeite hebt met communicatie, sociale contacten, prikkels, etcetera; dat werd je verteld. Maar je weet niet wat dat nou precies voor jou inhoudt, op welke manier je moeite hebt en hoezo is dat dan anders dan anderen? 

 

Het zou dan fijn zijn om iemand te hebben die dat met jou gaat onderzoeken en op een rij gaat zetten. Die samen met jou bekijkt waar je tegenaan loopt, wat je zelf kan veranderen en wat je eventueel moet leren accepteren van anderen. Je houdt zelf de regie in welke stappen je onderneemt en wanneer er pauzes ingelast moeten worden.

 

Heel misschien krijg je dan weer zin om naar de opleiding/werk/een dagbesteding te gaan. Misschien raak je niet meteen van je padje af wanneer je ergens tegenaan loopt. Misschien ga je het omgaan met de mensen om je heen weer leuk vinden. 

 

Ik zou zeggen, gewoon proberen.